Gå direkt till innehåll
Nathan Larson & Subchamber Ensmble, nytt verk i Mats Bäckers Classics, Malmö Live 24 sept 2020-10 jan 2021
Nathan Larson & Subchamber Ensmble, nytt verk i Mats Bäckers Classics, Malmö Live 24 sept 2020-10 jan 2021

Pressmeddelande -

Utställningen ​Mats Bäckers Classics öppnar på Malmö Live fr o m Malmö Gallerivecka

Artister, fångade i ögonblicket

I samband med Malmö Gallerivecka öppnar utställningen Mats Bäckers Classics på Malmö Live: Ikoniska musikbilder och helt nytagna foton med koppling till Malmös musikscen. Utställningen öppnar den 24 september 2020 och pågår till och med den 10 januari 2021.

Mats Bäcker befinner sig alltid nära artisterna – oavsett om det handlar om opera, cirkus, dans, rockmusik, musikal, teater eller en klassisk musik.

Mats Bäcker föddes i Hagfors 1958 och studerade fotografi i Malmö och på Konstfack i Stockholm.
Han har haft utställningar världen över, bland annat i USA, Spanien och Frankrike. Raw Power, Bäckers senaste utställning i Malmö, 2012, blev en publiksuccé på Rum för Fotografi vid Malmö Muséer. Bäcker strävar efter att förnya den klassiska musikens bildspråk och drivs av en önskan att göra råa och direkta bilder för att riva de murar som kan fjärma publiken från musiken. I de nytagna bilderna, gjorda så sent som i början av september direkt för utställningen på Malmö Live, har Mats gått tillbaka till den sorts estetiska uttryck han en gång startade med som rockfotograf i Skåne på 70-talet.

Mats Bäckers Classics på Malmö Live består både av de nytagna bilderna och bilder från de senaste 20 åren - verk som visades på Konserthuset Stockholm 2019. På ofta oväntade sätt får vi till exempel möta pianisten Lang Lang, klarinettisten Martin Fröst, sopranen Malin Byström, legenderna Elvis Costello och Anne Sofie von Otter, Håkan Hardenberger, Björn Afzelius och MSO:s chefsdirigent Robert Trevino. Också artister som Edda Magnason, Malena Ernman, Loa Falkman och Barbara Hannegan har passerat Bäckers lins, liksom violinisten Sujin Jang samt Philip Glass, Staffan Scheja och Nina Persson, med flera andra.

- Det känns extra roligt att få visa den här utställningen i Malmö. Här sluts cirkeln från mina tidiga skånska punkbilder till de allra senaste i den klassiska genren, säger Mats Bäcker om utställningen.

- Mats Bäcker fångar andra perspektiv. Han låter många strukturer i dem han avporträtterar synas och leker med en ibland stereotyp stil när det till exempel gäller bilder av klassisk musiker. Genom dessa bilder visar vi en annan sida av musiker här i Skåne, säger Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus.

Utställningen på Malmö Live visas med fri entré från den 24 september till och med 10 januari 2021. 

Presskontakt Malmö Live Konserthus: Anna-Maria Havskogen, tel 0705-69 70 12

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Malmö Live Konserthus
Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med över 700 konserter och arrangemang om året på sju olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work, experimentella musikrummet Okiinami för barn, och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.   Läs mer på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats