Gå direkt till innehåll
Sissela Benn, Edda Magnason, Mikael Wiehe i ...har du sett världen - en musikföreställning om Malmö och Mikael Wiehe
Sissela Benn, Edda Magnason, Mikael Wiehe i ...har du sett världen - en musikföreställning om Malmö och Mikael Wiehe

Pressmeddelande -

​Publiksuccén tillbaka - i vår är sista chansen att uppleva "...har du sett världen" (uppdaterad)

Nelson Mandela, strejker, Björn Afzelius, Hoola Bandoola, livskriser, döttrar och familj, en stad i förändring och så nästan en skilsmässa. Mikael Wiehes liv är spännande och på många sätt drabbande. Men den röda tråden i hans liv är musiken och staden Malmö, och som få kan han sätta ord på känslor, samhällsförändringar och människoöden.

I vår får alla musikälskare en ny chans att uppleva publikmagneten ”…har du sett världen” – fjorårets succéföreställning som förra året hänförde över 13000 konsertbesökare. Det var inte många i publiken som klarade att hålla känslorna tillbaka under denna gåshudsframkallande och stundtals mycket berörande föreställning.
Mikael Wiehes låtskatt hyllades, liksom Edda Magnasons tolkningar av flera av Wiehes paradlåtar och inte minst Malmö SymfoniOrkester (MSO) som ”ger Wiehes musik variation, tyngd och extra bärkraft”(Kristianstadbladet).
Det blev kort sagt en stor succé och hyllningar från hela landet strömmade in till Mikael Wiehe, ensemblen och MSO.

- Det överträffade alla mina förväntningar, säger Mikael Wiehe, som tillsammans med Edda och MSO åter spelar huvudrollen.

Ny i ensemblen är skådespelaren och komikern Sissela Benn som ersätter Nour i rollen som barnet Mikael men också en av hans döttrar som är ny i uppsättningen.

- Jag är uppvuxen med Wiehes musik men känner honom även som pappa eftersom jag är vän med hans döttrar, berättar Sissela Benn. Edda och jag bodde båda på Möllan i början av 2000-talet och umgicks i samma kretsar. Och Malmö känner jag utan och innan. Att också få dela scen med fantastiska Mikael och Edda och en hel symfoniorkester känns väldigt mäktigt men också faktiskt helt rätt, fortsätter Sissela.

Berättelsen kretsar kring Mikael Wiehes liv från 1952 och Malmö stads förvandling från arbetarstad till den framtidsstad som Malmö är idag. Manus är skrivet av Malmöförfattaren Fredrik Ekelund och regissör är Philip Zandén. Marit Strindlund, till vardags vid Folkoperan i Stockholm, återvänder som MSO:s dirigent under föreställningen.

Med 2019 års uppsättning gör den nu 73-årige Mikael Wiehe bokslut och återkommer för sista gången i föreställningen om sitt liv och sitt Malmö. Årets uppsättning innehåller flera förändringar. Manus- och bildbearbetning har uppdaterats och skruvats på, och i vår snabbt föränderliga tid landar vi denna gång närmare vår samtid och vårt Malmö idag. Malmö och världen såg inte likadan ut för ett par år sedan när det första manuset skrevs.

För Mikael, Fredrik, Philip, Edda och Sissela var det viktigt att lyfta in fler dimensioner, en till delar än mer nutida känsla i berättelsen.

Jag gläder mig oerhört åt att få fortsätta denna resa med Malmö SymfoniOrkester och Edda Magnason, och jag ser också med förväntan fram emot samarbetet med Sissela Benn, uttrycker Mikael Wiehe inför nypremiären.

Edda Magnason ser också fram emot nypremiären med en bitvis uppdaterad andra akt.

Jag har saknat sfären i den här föreställningen: Wiehes musik och dom stora drömmarna mitt i diskbänksrealismens Malmö. Och det ska bli fantastiskt kul att få jobba med Sissela Benn för första gången, säger Edda.

Innan nypremiären i Malmö den 21 maj (och påföljande 9 föreställningar) spelas 8 förställningar på Folkoperan i Stockholm med premiär den 11 april.

Kort om medverkande och nyckelpersoner

Mikael Wiehe

Mikael Wiehe är en av Sveriges största artister med en skivproduktion som saknar motstycke. Karriären spänner över decennier och Mikael Wiehes låtskatt utgör ett välbalanserat ljudspår för en föreställning som säger så mycket om Malmös samtid och historia.

Sissela Benn

Skådespelaren Sissela Benn har efter genomslaget med karaktären Filippa Bark setts i uppsättningar för såväl Riksteatern som Uppsala och Malmö stadsteater, ett flertal tv-program och serier – inte minst i julkalendern för några år sedan och nu senast i långfilmen "Sune vs Sune"

Edda Magnason

Den karismatiska sångerskan, artisten och skådespelaren Edda Magnason har släppt tre skivor under eget namn och är även guldbaggebelönad för sin tolkning av Monica Zetterlund i filmen ”Monica Z”. Hennes insatser under premiäromgången av “... har du sett världen” hyllades unisont av både publik och press. Inför julen i fjor medverkade hon tillsammans med Margareta Bengtsson i den hyllade julbordsföreställningen ”En fröjdefull jul” på Malmö Live.

Philip Zandén

Välkänd regissör och skådespelare allt sedan genombrottet 1981 som Amadeus på Stockholms stadsteater där han fortfarande verkar och även regisserat. Även filmaktuell nu i vår i "Kungen av Atlantis" och bland tidigare filmer kan nämnas ”Bröderna Mozart”, ”Pensionat Oskar” och ”Albert Speer” för vilken han erhöll Thaliapriset 2002. Han har även mottagit den kungliga medaljen Litteris et artibus. 1998–1999 var han chef för Malmö Opera. Här har han regisserat bl a ”Enleveringen ur Seraljen” och ”American Idiot” och senast såg vi honom där som Tevje i ”Spelman på taket”.

Fredrik Ekelund

Författare, dramatiker och översättare boende i Malmö. Han debuterade med ”Stuv Malmö, kom!” 1984 och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker: romaner, lyrik, böcker om fotboll och en serie kriminalromaner. Hans produktion senare år innefattar bland annat de självbiografiska romanerna ”Fadevår, tack för ljuset”, ”Som om vi aldrig hade gått här” och senast ”Q” som handlar om hans och andra transpersoners verklighet.

Marit Strindlund

Dirigenten Marit Strindlund arbetar främst med opera och symfonisk musik och är sedan 2013 chefsdirigent för Folkoperan där hon bl a dirigerat ”La traviata”, ”Turandot” och ”Satyagraha”. Hon dirigerar också ofta utomlands och har till exempel under flera säsonger haft uppdrag som cover-dirigent för balettuppsättningar vid Royal Opera house (i Covent Garden). Hon framträder återkommande med orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, MSO, Norrköpings Symfoniorkester med flera andra.

Malmö SymfoniOrkester (MSO)MSO är en av landets ledande symfoniorkestrar. Med en ny konsert varje vecka briljerar orkesterns nittio musiker från sjutton olika länder i ett rikt och mångskiftande utbud för en entusiastisk publik på Malmö Live Konserthus. Orkestern håller hög internationell nivå och är ständigt skivaktuell. Internationella operastjärnor som t ex Juan Diego Flórez och Dmitri Hvorostovksy har genomfört bejublade konserter tillsammans med MSO på Malmö Live. Med framgångsrika turnéer såväl som cross over-konserter med popartister och populära filmkonserter håller man sig ständigt aktuell.

Musik: Mikael Wiehe
Dirigent: Marit Strindlund
Manus: Fredrik Ekelund
Regi: Philip Zandén
Bild- och filmproducent: Magnus Gertten
Originalidé: Pange Öberg
Kostym: Kajsa Tosting
Scenografi: Cecilia Sterner
Arrangör/musikalisk bearbetning: Jonas Nydesjö
Arrangörer: Anna-Lena Laurin, Calle Rasmusson & Ann-Sofi Söderquist, Olov Helge
Regiassistent: Niklas Johansson
Musikalisk instudering/pianist: Annika Bjelk Wahlgren
Bildteknik/ljud: Daniel Karlén
Inspicienter: Mattias Tufvesson och Nicklas Johansson
Ljus: Maria Sjöström
Ljud: Mikael Körner
B-Ljud: Daniel Wennergren Illustration: Kristian Ingers
AD/grafisk design: Kajsa Bergergård-Bartosch
Producenter: Anna Modéer Wiking, Pange Öberg
Programchef: Karin Karlsson
Produktion Malmö Live Konserthus, i samarbete med United Stage och Mikael Wiehe

VAD: “… har du sett världen” - en musikföreställning om Malmö och Mikael Wiehe
NÄR och VAR: Gästspel på Folkoperan i Stockholm 11-27 april, Malmö Live 21 maj-1 juni
BILJETTER: malmolive.se &  folkoperan.se

Presskontakt Malmö Live Konserthus: Anna-Maria Havskogen, 0705-69 70 12
Presskontakt United Stage: Emilia Hådén, 0702-66 21 88

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Malmö Live Konserthus
Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med över 800 konserter och arrangemang om året på sju olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work, experimentella musikrummet Okiinami för barn, och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad. Läs mer på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats