Gå direkt till innehåll
Start för ett spännande konsertår på Malmö Live, med bl a Tony Allen & Jeff Mills
Start för ett spännande konsertår på Malmö Live, med bl a Tony Allen & Jeff Mills

Pressmeddelande -

Start för ett spännande konsertår på Malmö Live

I helgen drog konsertåret igång på Malmö Live med norrländska hip hop-undret Movits som med besked invigde nya klubbkonsertlokalen High Live/kongressen. Under året kan nu malmöpubliken se fram emot världsmusiker som Philip Glass, Tony Allen och Jeff Mills, mäktig Ella Fitzgerald-hyllning,
"I huvudet på…", vilda västern-nycirkus med kanadensiska Cirque Éloize, barnlördagar, fria morgonkonserter och allra sista chansen att uppleva magin i ”…har du sett världen”som återkommer i en delvis ombearbetad föreställning – och mycket mer. Konsertåret på Malmö Live blir spännande, mångskiftande och bjuder på berikande upplevelser för alla, oavsett ålder och smak.

Det nya året på Malmö Live brakade dock egentligen igång redan med nyårsaftonens tre slutsålda succékonserter. Både Bob Hunds avslut på jubileumsåret som blev en nyårsfestkonsert att minnas och MSO:s nyårskonserter hyllades av publiken. Ganska tätt inpå följde den numera traditionella Wienergalan på Trettondagsafton, då Malmö Live efter konserten förvandlas till ett böljande dansgolv.

Samtidigt som det nu står klart att 2018 blev ett verkligt rekordår för Malmö Live Konserthus med 234602 besökare (2017/207168), slipas det intensivt på konserthusets egenproducerade program för året. Pusslet kring de mellan 750 och 800 programpunkterna årligen är ofta en utmaning att lägga. Förutom konserthusets och symfoniorkesterns egna arrangemang tillkommer alla de som genomförs av externa arrangörer men som slutförs av produktionen på plats. Hösten justeras fortfarande något medan vårsäsongen nästan är helt hemma. MSO:s vår är lagd och presenterad sedan länge (se malmolive.se/mso) och där pågår istället finputsning av den kommande symfoniorkestersäsongen, hösten 2019 - hösten 2020, som presenteras senare i vår.

Efter Movits klubbkonsert i lördags följer nu megastjärnan Robyn den 8 februari, spelmusikkonserten Joystick 11.0 den 9 februari, morgonkonserten de luxe i form av musik- och meditationsfestivalen Dream Music Two den 16 februari, den franske musikern och kompositören Yann Tiersen den 22 februari och en mäktig hyllning till Ella Fitzgerald med MSO, Anders Berglund, Rigmor Gustafsson, Sharon Dyall och Ellen Andersson somkan upplevas både den 28 februari och den 1 mars. Hela våren erbjuds mycket för jazzälskaren – på måndagar i Jazzkuben turas Malmös drivna jazzklubbar om att locka till sig olika solister och grupper från när och fjärran. Närmast Monday Night Big Band med Maggi Ohlin den 28 januari följt av jazzklubben Bullret som den 11 mars presenterar Fanny Gunnarsson Quartet (fler datum på malmolive.se).

Under senvåren blir det nypremiär för publiksuccén ”…har du sett världen” med Mikael Wiehe, Edda Magnason, Sissela Benn och MSO. Med tio föreställningar 21-31 maj erbjuds en sista chans att uppleva magin i denna musikföreställning om Mikael Wiehe och Malmös historia. Snart har det gått ett år sedan sist varför manus och handling, främst i den andra akten, delvis blir till en ny samtida historia att ta in och beröras av.

Utöver dessa tillkommer konserter där detaljer kring medverkande och tider ännu inte är helt bekräftade. Så till exempel återkommer legendariske pianisten och tonsättaren Philip Glass till Malmö Live redan i maj. När han senast besökte konserthuset, i maj 2017, vallfärdade fans från hela Norden och Europa; till och med körläktaren var helt fullsatt.

En höst med bredd
I höst kan vi på nytt se fram emot Harry Potter in Concert. Då är det dags för Harry Potter och Fången från Azkaban™ att visas på konsertsalens gigantiska filmduk medan MSO framför all musik i filmen. Det blir tre filmkonserter 29, 30 och 31 augusti. Den 7 september välkomnar vi den välrenommerade kanadensiska nycirkusgruppen Cirque Éloize och deras originaluppsättning ”Saloon – A Musical Acrobatic Adventure”. Den energifyllda föreställningen är en blandning av teater, livemusik, dans och akrobati och utspelar sig i vilda västern-miljö. Det är en spektakulär och medryckande underhållning för hela familjen.

Ett mästerligt musikmöte blir det den 27 september mellan Jeff Mills och Tony Allen. Technoproducenten och DJ:n Jeff Mills gästade konserthuset redan invigningsåret 2015 och tar nu med sig trummisen Tony Allen, afrobeatens fader. Den 18 oktober drar vi ned på tempot för en ny Meditationskonsert och så 8-10 november återkommer Malmö Lives ”I huvudet på…” med en eller flera artists in residence som sätter program och innehåll enligt deras eget huvud och smak. Fler konserter tillkommer inför hösten och samtliga biljetter släpps efterhand som detaljerna blir klara.

Konsertarrangemang med fri entré, utställningar och annat
Utöver konserter och arrangemang finns ett digert utbud med fri entré. Nedan ett urval:

Morgonkonserter
Malmö Live fortsätter att tillsammans med bland annat musiker ur Malmö SymfoniOrkester bjuda på finstämda morgonkonserter som inleder dagen på ett njutbart sätt. Fri entré till Konsertsalen.
I vår blir det morgonkonserter kl 08:15-08:4511 februari, 27 mars, 13 april och 29 maj

Upplev ljuset!
I januari och februari är det som mörkast ute. Detta vill Malmö Live ge ett motgift till genom konstnären Cecilia Sterners unika ljusinstallation där man kan kurera sig mot vinterns mörker och se fram emot våren. Installationen är inspirerad och delvis kopplad till festivalen Dream Music Two. Pågår 2 – 28 februari , fri entré.

Bushwick Book Club på Kanalscenen
Bushwick Book Club låter en bok inspirera till nya sånger men även andra konstformer.Det är tio år sedan moderklubben skapades av Susan Hwang i New York men nu också finns i flera nordamerikanska städer samt i London och Malmö. Som en tioårspresent har artister från New York, Seattle och Oakland bjudits in att välja vilka böcker som ska få tolkas under våren 2019 på Malmö Live. Först ut på Kanalscenen den 29 januari är grundaren Susan Hwang som valt boken Vaggan (Cat’s Cradle) av Kurt Vonnegut. Nästkommande Bushwick Cook Club på Malmö Live är den 26 mars.

Nätverket 040 Live
Under våren kommer Malmö Lives ungdomsnätverk fortsätta samarbeta med en rad föreningar i Malmö. Den 15 februari gör de Jazzmatazz tillsammans med Spinneriet, och den 13 april en helkväll om mansrollen inom film och hip tillsammans med bl.a. Hela Malmö. Likaså avslutas ett längre fotoprojekt om ungas Malmö med en utställning på Malmö Live. Vernissage den 19 mars.

Barnens Malmö Live
Förutom vårens Nallekonserter med MSO 2 mars och 4 maj erbjuds för barn olika aktiviteter med fri entré:

  • Musikverkstaden Okii Nami
    Har öppet lördagar och söndagar kl 11-15.
    Fritt för barn fr 7 år att testa experimentella och traditionella orkesterinstrument. Allt från aero drums och theremin till violin och trumpet. Våra musikpedagoger är alltid på plats.
  • Barnlördagar på Kanalscenen
    Roliga barnlördagar med fri entré. Vårens serie inleddes redan 12 januari med "En hund som heter Bob".
    9 februari, Barnlördag: Allt loopar, med sångaren och multiinstrumentalisten Dan Svensson
    16 mars, Barnlördag: Program kommer.
     

Malmö Live Konserthus och Malmö SymfoniOrkesters kompletta program finns på malmolive.se

(med reservation för ändringar)

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Malmö Live Konserthus
Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med över 800 konserter och arrangemang om året på sju olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work, experimentella musikrummet Okiinami för barn, och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.
Läs mer på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats