Gå direkt till innehåll
 Anders Teglund och konstnären Sara Granér och pianisten Anders Teglund ger konserten Vissa somnar helt, och det får man.
Anders Teglund och konstnären Sara Granér och pianisten Anders Teglund ger konserten Vissa somnar helt, och det får man.

Pressmeddelande -

Musik för själ och hjärta: Må bättre med musik - upplev hälsoåret på Malmö Live

Musikens bärande kraft och helande förmåga står i fokus när Malmö Live Konserthus från och med september definierar säsongen 2022/23 som ett hälsoår – med musik för själ och hjärta.

- När vi lyssnar på, upplever eller skapar musik säger vetenskapen att vi blir mer hälsosamma och hela. Livemusik har särskilt goda egenskaper eftersom de universella klangerna känns i hela kroppen, gör oss fria i sinnet och ökar vårt välbefinnande, säger Karin Karlsson, programchef för musik, kultur och mötesplats.

Musik kan till och med vara livsavgörande, menar arrangörerna på Malmö Live, och genom musik kan människor mötas och förenas i en hållbar gemenskap också över kultur- och nationsgränser.

- På så sätt bygger musik både människa och samhälle, säger Karin Karlsson. 

Inom kulturbranschen har det länge varit känt att forskning visar att musik har en hälsosam effekt för både publik och utövare.
Det lyfts sällan fram i presentationer av konserter och andra musikarrangemang menar Malmö Live. Genom att nu skapa ett sammanhållet hälsoår kring musik och välmående samt att introducera det på ett samlat sätt, vill konserthuset bidra till att malmöbor och tillresta kan må bättre.

Programmet skapas av Malmö Live och även tillsammans med andra aktörer. Region Skånes primärvård är en viktig partner, föreningslivet, konstnärer och fler kulturaktörer är andra. Utbud och innehåll ska växa efterhand och konserthuset efterlyser fler organisationer som vill samarbeta på olika sätt. Det kan gälla att arrangera något på Malmö Live eller kanske få besök av musiker på sin arbetsplats eller i skolan

- Förutom att vissa programpunkter är bokade är detta något av ett experimentår där vi nyfiket vill undersöka mer av musikens kraft – och det tillsammans med andra, säger Karin Karlsson.

    Hälsoåret – konserter och arrangemang

    Hälsoåret rymmer allt från stora musikföreställningar som kvällens premiär av Ålevangeliet – ett nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester efter Patrik SvenssonsAugustprisade berättelse om världens mest gåtfulla fisk, till Nathan Larsons minimalistiska festival Dream Music Three, meditationskonsert med Niklas Paschburg, morgonkonserter samt körsång för välmående.
    Dessutom ska konstnären Sara Granér liveteckna till musik framförd av pianisten Anders Teglund under föreställningen Vissa somnar helt, och fotoutställningen Underströmmar av malmöfotografen Petra Bindel visar kulturens värde för den enskilda individen.

    Ett annat exempel på samarbeten är Körsång för välbefinnande som görs tillsammans med Kompetenscentrum för primärvården i Skåne som redan driver andra kulturprojekt för patienter med psykiska ohälsa. Körsången kompletterar dessa projekt och blir ett stöd i att arbeta mot psykisk ohälsa och hjälpa personer som upplever social isolering/ensamhet.

    Under säsongen ska också tio malmöbor bjudas in att vara med i ett hälsoexperiment om att under säsongen uppleva fyra olika konserter. Deltagarna, som ska spegla stadens invånare, kommer att delta i undersökningar och intervjuer med fokus på musikens effekt på den mentala hälsan. Experimentet gör inte anspråk på att vara ett forskningsprojekt utan syftar till att ge publiken en röst. Mätningarna och undersökningarna bygger dock på forskning om utvärdering av kultur och hälsa, och som utvecklats av forskarsamhället. Undersökningen görs i samarbete med Region Skånes och följer också regionens strategi för kultur och hälsa.

    Inför Malmö SymfoniOrkesters konserter görs dessutom en annorlunda och troligen unik satsning genom att konserthuset skapar ett antal avkopplings- och meditationsplatser på balkongerna på våning 3 i konsertsalen. I ordinarie bänkrader monteras ett antal fåtöljer bort för att frigöra utrymme för avkopplingsplatser. Här får besökaren möjlighet att förstås uppleva konserter på vanligt sätt, sittandes, men då i större avskildhet och även liggandes – för att kunna meditera, sova, handarbeta eller bara njuta av musiken i stillhet.

    Programinnehållet växer fram hela året, i skrivande stund ingår:

    Ålevangeliet, 2-3 september
    Ålevangeliet är Patrik Svenssons Augustprisade berättelse om världens mest gåtfulla fisk. Berättelsen berör livets stora frågor om hälsa, hållbarhet och relationer. Med Stina Oscarsons libretto, Tobias Theorells regi och Emmy Lindströms vackra, klangfulla musik framförd av musiker ur Malmö SymfoniOrkester, solister och kör kommer berättelsen till liv.

    Glänta, från 13 september
    Genom konstverket Glänta skapar konstnären Cecilia Sterner en plats på Malmö Live för återhämtning, vila och rekreation. Med återvunnet material erbjuds en vacker miljö som ska efterlikna en glänta i motljus. På entréplan (där förtidsröstningen pågår ett tag till) ställs fåtöljer där man kan slå sig ned och ta sig tid för kontemplation.

    Körsång för välbefinnande, från september
    I samarbete med Primärvården i Region Skåne startar Malmö Live körsång för välbefinnande som vänder sig till personer som är i kontakt med vården på grund av psykisk ohälsa och/eller risk för social isolering, och till personer som tidigare deltagit i Kultur på recept. I kören handlar det inte om att bli bra på att sjunga utan fokus är att ha roligt tillsammans. Deltagarna behöver inte ha några förkunskaper eller ha sjungit i kör tidigare. Det finns även möjlighet för dig som deltar att ha önskemål om sånger som kören ska sjunga. Aktiviteten vänder sig även till patienter som tidigare deltagit i forskningsprojektet ”Kultur på recept” (KuR).

    Lunchkören på Malmö Live, från 21 september
    Hundratals sångglada malmöbor och tillresta sjunger tillsammans med Malmö Lives musikpedagoger Katarina Nilsson Bremer och Per Guldstrand. Det kostar inget att delta och man behöver varken tidigare körvana eller kunna läsa noter. Sångglädje är viktigast för kören som sker på onsdagar
    kl 12:15-12:45 vid Irisrummet på plan 2.

    PAUS morgonkonserter, 21 september, 19 oktober, 30 november
    Under hösten kommer Malmö Lives morgonkonserter tillbaka. På plats i konsertsalen får publiken möjlighet att starta sin dag på ett harmoniskt och avkopplande vis med vacker och stämningsfull musik. I höst får vi bland annat möta musikerna Loney Dear och Ale Carr samt musiker ur Malmö SymfoniOrkester. Liksom tidigare är det fri entré till PAUS-konserterna men plats ska bokas via malmolive.se.

    Dream Music Three, 30 september
    En magisk stund i stillhet – genom en minimalistisk festival som produceras av den amerikanske kompositören Nathan Larson. Kom som du är, var i nuet, sov, eller bara slappna av och njut av de vackra minimalistiska ljudlandskapen i den ambienta musikens värld. Under fyra timmar sveps vi med på resa genom olika ljudlandskap som ständigt finns omkring oss i naturen, om vi bara lyssnar. Medverkar gör bland andra ljudkonstnären och kompositören Sofie Birch.

    Barnlördag, 8 oktober och 12 november
    Den populära konsertserien Barnlördag får barnen möjlighet att måla och testa yoga till livemusik, men också utforska språket med hjälp av musik. Måla till livemusik kan man den 8 oktober och den 12 november får barn prova yoga till livemusik.

    Meditationskonsert, 28 oktober
    Klassiskt möter elektroniskt – ambient meditationskonsert med vacker pianomusik av musikern Niklas Paschburg. Det bjuds på pulserande, meditativ musik som hela tiden sätter stämningen i centrum. Vackert men melankoliskt, stillsamt men samtidigt i rörelse.

    Infruset, 16-19 nov
    Urpremiär för Infruset – Själens skrubbsår: En skimrande, glittrande musikföreställning om det svåra och fantastiska i att vara människa. På grund av pandemin har satsningen flyttats fram två gånger, men nu kommer musiken och texterna från Mando Diaos succéalbum Infruset till liv i en känslosam musikföreställning. Björn Dixgård, Arja Saijonmaa, Jacqline Moss och Milton Felländer medverkar tillsammans med Malmö SymfoniOrkester och nycirkusartisten Christel Stjernebjerg.

    Vissa somnar helt, 29 november
    Föreställningen Vissa somnar helt ges av pianisten Anders Teglund och konstnären Sara Granér. Lägg dig ned och låt tankarna vandra bort eller somna helt till ett framträdande om tillståndet mellan dröm och vakenhet. Verket består av pianomusik och liveteckning som projiceras i rummet.

    Utställningen Underströmmar, från 30 november
    Konstnären Petra Bindel skapar i samband med Malmö Lives hälsoår en utställning som visar värdet för den enskilda individen kopplat till kultur. Hon vill visualisera att kulturella upplevelser kan ge helt nya perspektiv, vilket för en del kan vara helt livsavgörande.

    Programmet presenteras med reservation för ändringar, och det växer fram under hela året.

    Hälsoåret – fakta om forskning

    Presskontakt:

    Anna-Maria Havskogen, 0705-697012
    Michaela Ekelund, 0706-082448

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Om Malmö Live Konserthus
    Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med omkring 800 konserter och arrangemang om året på flera olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.   Läs mer på malmolive.se

    Kontakter

    Line Breuning

    Line Breuning

    Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
    Lisa Karinsdotter Pålsson

    Lisa Karinsdotter Pålsson

    Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
    Vanessa Edqvist

    Vanessa Edqvist

    Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
    Sofia Alsterhag

    Sofia Alsterhag

    Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats