Gå direkt till innehåll
Andreas Hanson blir ny programchef för Malmö SymfoniOrkester och det klassiskt symfoniska utbudet vid Malmö Live Konserthus.
Andreas Hanson blir ny programchef för Malmö SymfoniOrkester och det klassiskt symfoniska utbudet vid Malmö Live Konserthus.

Pressmeddelande -

Andreas Hanson ny programchef för Malmö SymfoniOrkester

Nu är det klart att Andreas Hanson blir ny programchef för Malmö SymfoniOrkester (MSO) och det klassiskt symfoniska utbudet vid Malmö Live Konserthus. I uppdraget ska Andreas Hanson vidareutveckla och förankra MSO i Malmös musik- och kulturliv samt göra orkestern och den klassiska musiken relevant och ännu mer attraktiv för Malmö och malmöbor i alla åldrar. Hit hör också att arbeta strategiskt med programsättning samt att skapa allt från nya konsertserier och format till att utveckla samarbeten med musik- och kulturutövare och publiken – såväl på mötesplatsen Malmö Live som runt om i staden och regionen.

Maria Frej, Malmö Live Konserthus VD, är glad över tillsättningen:
- Jag ser Andreas Hanson som helt rätt person för jobbet. Han är en kraft med spännande visioner och med en stark ambition att utveckla det klassiska området, med ett öga för kvalitet och för vårt erbjudande att verkligen göra skillnad för människor genom musik.

Andreas Hanson är idag musikdirektör och därmed konstnärlig ledare vid Arméns musikkår i Stockholm. För konsertbesökaren i Sydsverige är Andreas Hanson välkänd som återkommande gästdirigent för Malmö SymfoniOrkester.  Han är också en flitig gästdirigent vid flera andra ledande skandinaviska orkestrar, konserthus och operascener som till exempel Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och Operahusen i Stockholm och Köpenhamn. Andreas Hanson har tidigare även undervisat i bland annat dirigering och orkesterspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Som uppvuxen i en familj med starka musikaliska traditioner i Malmö sedan fyra generationer, inledde han sina studier i trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt i New York för NY Philharmonics legendariske solotrumpetare Phil Smith. 1990 anställdes Andreas Hanson som solotrumpetare i Stockholms blåsarsymfoniker och studerade samtidigt orkester- och kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan samt i London och Milano.

Andreas Hanson inför återkomsten till Malmö:
- Jag ser verkligen fram emot att aktivt vara en del i Malmö SymfoniOrkesters visionsarbete. Att komma tillbaka i en roll som programchef känns både spännande och utmanande. Det känns lite som att komma hem!

I sin nya roll i Malmö kommer han att arbeta nära och tillsammans med Karin Karlsson, programchef för Malmö Lives övriga utbud och förstås med hela MSO och orkesterchef Björn Lovén:
- Jag är otroligt glad och förväntansfull inför att få arbeta tillsammans med en så kompetent och visionär person som Andreas, i vårt viktiga gemensamma arbete att stärka MSO och den symfoniska musikens plats både hos malmöborna och många fler. 

Andreas Hanson tillträder fullt ut efter årsskiftet 21/22 men fasas under hösten in på distans parallellt med sitt nuvarande uppdrag i Stockholm. 

- Med Andreas Hanson i laget får vi ny styrka i arbetet med att utveckla musikstaden Malmö och hela regionens musikliv. Visionerna är stora, potentialen också, och med denna matchning är jag helt övertygad om att vi ser en ny, spännande fas i både Malmö Lives och MSO:s historia och som kommer att ge positiv effekt i världen omkring oss. Jag ser verkligen fram emot detta, säger VD Maria Frej

För intervjuförfrågningar och ytterligare information kontakta:
Anna-Maria Havskogen, chef företagskommunikation och press,
e-post anna-maria.havskogen@malmolive.se, tel 0705-69 70 12

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Malmö SymfoniOrkester (MSO)
Malmö SymfoniOrkester, grundad 1925, är södra Sveriges symfoniorkester som har den internationellt uppmärksammade konsertsalen på Malmö Live Konserthus som hemmaarena. På hög internationell nivå framför MSO bredden av den symfoniska repertoaren genom ett hundratal konserter och andra framträdanden per år, och under de flesta säsonger görs minst en internationell turné. MSO är stolta traditionsbärare av den symfoniska musiken men strävar också efter att ligga i framkant, bland annat genom samarbeten med flera av de mest intressanta tonsättarna, dirigenterna, solisterna och även popartister i olika genrer. Den amerikanske dirigenten Robert Trevino är MSO:s konstnärlige rådgivare och den Håkan Hardenberger är MSO:s hederartist. MSO:s inspelningar hyllas i musikpress nationellt och internationellt, senast skivbolaget Ondines CD-box-utgivning 2020 med Beethovens nio symfonier under ledning av Robert Trevino i konsertsalen på Malmö Live.

Om Malmö Live Konserthus
Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med över 800 konserter och arrangemang om året på sju olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work, experimentella musikrummet Okiinami för barn, och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.   Läs mer på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats