Gå direkt till innehåll
Carl Fredrik Hill avbildade ofta djur som sprutar eld. Uttrycket är starkt, majestätiskt och magiskt, men är samtidigt alltid en krigsposition - som en bild av Hills inre eld och oro.
Carl Fredrik Hill avbildade ofta djur som sprutar eld. Uttrycket är starkt, majestätiskt och magiskt, men är samtidigt alltid en krigsposition - som en bild av Hills inre eld och oro.

Pressmeddelande -

Hotel Pro Forma och Malmö Live Konserthus skapar internationell musikdramasatsning om konstnären Carl Fredrik Hill

Musikdramaföreställningen Flammenwerfer får urpremiär på Malmö Live i mars 2024 och fortsätter sen närmast till Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Musikhuset Aarhus. För musiken svarar tyske elektro-klassiske kompositören Nils Frahm och ikoniske multikonstnären Blixa Bargeld som även gör den ledande rollen. Scenvana körsångare söks nu till uppsättningen och bjuds in till audition den 22 maj.

– Det här är ett mycket spännande gränsöverskridande projekt. Jag visste direkt att vi skulle vara med. Kombinationen av konstnärer är unik, överraskande och eklektisk. Knyter samman dåtid och nutid. Att vara en samproducent och därmed en möjliggörare för Hotel Pro Formas projekt är därför mitt i prick för oss, säger Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus.

Den musikdramatiska föreställningen handlar om konstnären Carl Fredrik Hill, hans liv och konst. Lundafödde Hill (1849-1911) levde med diagnosen schizofren paranoia – isolerad från resten världen under de sista åren av sitt liv. Föreställningen bygger på Hills vackra, gripande och starka konstverk från sin sjukdomsperiod där upplösning av verkligheten, naturen, paranoia, storhetsvansinne och längtan efter något annat präglar hans liv. Sjukdomen befriade honom från konstlivets tävlingsmoment. Som sjuk kunde han få revansch men i sin egen inre värld.

Hotel Pro Formas regissörer Marie Dahl och Kirsten Dehlholm uttrycker:

– Flammenwerfer är en resa genom Hills schizofrena sinne. En plats där verkligheten upplöses och nya världar, djur och människor uppstår och kopplas ihop på sitt eget sätt. Betraktaren blir översvämmad och dyker in i hjärnans, känslornas och estetikens universum.

Körsångare eftersöks inför audition i maj

Till uppsättningen söker nu Hotel Pro Forma och Malmö Live Konserthus sex körsångare som ska framträda tillsammans med Blixa Bargeld. Rösterna ska gå från bas till baryton och sopran, och utvalda körsångare ska kunna improvisera, framträda på scen och sjunga både rytmiskt, experimentellt och klassiskt.
Ansökan med arbetsprover ska göras senast 24 april inför audition den 22 maj på Malmö Live.

Läs mer här: Körsångare till Flammenwerfer | Malmö Live (malmolive.se)

FAKTA

Carl Fredrik Hill var en av Sveriges främsta landskapsmålare. Han föddes 31 maj 1849 i Lund där han också avled 22 februari 1911. Långa perioder tillbringade han utomlands, främst i Frankrike. I Sverige är han bland annat representerad vid Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde, Thielska Galleriet samt särskilt vid Malmö konstmuseum som huserar en stor samling.

Den Berlin-etablerade kompositören Nils Frahm, är en återkommande gäst på Malmö Live, och känd för att kombinera klassisk och elektronisk musik. Särskilt för det samtidiga och parallella bruket av klassiskt piano, flygel, elpiano, analog synth och trummaskiner.

Blixa Bargeld (Christian Emmerich), startade det legendariska avantgardebandet Einstürzende Neubauten och var under många år gitarrist och låtskrivare i Nick Cave and The Bad Seeds. Blixa Bargeld är idag baserad i San Francisco, Berlin och Peking och verksam som kompositör, sångare, musiker, författare, skådespelare, regissör och föreläsare.

I det konstnärliga teamet ingår bland annat även regissörerna Kirsten Dehlholm och Marie Dahl, ljusdesignern Jesper Kongshaug och scenografen/kostymskaparen Henrik Vibskov, med flera andra.

Köpenhamn-baserade produktionshuset och tvärkulturella mötesplatsen Hotel Pro Forma är internationellt erkända för att skapa innovativa verk som överskrider gränserna mellan bildkonst, text, musik, teater, installationer och arkitektur. Hotel Pro Forma skapades 1985 av Kirsten Dehlholm, konstnärlig ledare och scenograf, vars arbete fått stort erkännande.

Konsertfakta

Malmö Live Konserthus, 8-9 mars 2024
Dt Kongelige Teater, Köpenhamn, 19-21 maj 2024
Musikhuset Aarhus, 28-29 september 2024

Koncept och produktion: Hotel Pro Forma
Samproduktion: Hotel Pro Forma och Malmö Live Konserthus
Regi: Kirsten Dehlholm och Marie Dahl
Komposition och sång: Blixa Bargeld
Musik: Nils Frahm
Text: Carl Fredrik Hill, Blixa Bargeld
Ljusdesign: Jesper Kongshaug
Scenografi och kostym: Henrik Vibskov
Videodesign: Adam Ryde Ankarfeldt
Ljuddesign: Kristian Hverring

Flammenwerfer skapas på engelska, tyska, svenska och danska.
Föreställningen textas och all text översätts till engelska.

Till redaktionen


Presskonferensen för Flammenwerfer flyttas fram


Den presentation och presskonferens som skulle äga rum på fredag den 12 maj behöver flyttas fram då några medverkande från produktionen fått förhinder. Inbjudan med mer information skickas ut så snart nytt datum är bestämt.

Presskontakt: Anna-Maria Havskogen, 0705-69 70 12, am@amochcompany.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Malmö Live Konserthus
Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med omkring 800 konserter och arrangemang om året på flera olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO), med ett 90-tal musiker från 17 olika länder. Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.   Läs mer på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77