Gå direkt till innehåll
En hisnande audiovisuell resa med Den Sorte Skole och Dark Matters på Malmö Live

Pressmeddelande -

En hisnande audiovisuell resa med Den Sorte Skole och Dark Matters på Malmö Live

Den Sorte Skole är det danska musik- och dj-kollektivet som med sina hiphopsamplingar och underfundiga verk fått genomslag världen över. Den 30 april uppträder de i Kuben på Malmö Live tillsammans med konstgruppen Dark Matters.

– Publiken kan förvänta sig en extraordinär resa i ljud och bilder. Det blir allt från arabisk klagosång, blodröda solnedgångar och indonesisk funk i övergivna tempelruiner till tung industri, elektroniska nedsmältningar och rituell dans i asfaltsdjungeln! Vi har samarbetat med Dark Matters i fyra år och jobbar alltid för att ge publiken en upplevelse som inte liknar något annat de varit med om, säger Den Sorte Skole om konserten på Malmö Live.

Den Sorte Skole är en samplingsbaserad dj- och producentduo från Köpenhamn som består av Simon Dokkedal och Martin Højland. Genom att sampla fragment från obskyra vinylskivor och genrer som folk, psych, reggae, tidig elektronisk musik, noise och fältinspelningar tar de med lyssnaren på en resa över tid och rum.

I oktober 2015 kom senaste albumet ”Indians & Cowboys”. En skiva som innehåller många samplingar men också komplexa kompositioner där duon mixar skev jazz, industriell noise och instrumentala ballader. ”Indians & Cowboys” mottogs med mycket fin kritik i tidningar som Le Monde och LA Times såväl som nischad musikpress i Europa och Australien.

Den Sorte Skoles liveframträdanden beskrivs bäst som mörka symfoniska utflykter som lyfter med hjälp av skivspelare, samplers och effektmaskiner. Duon använder sig inte av vanlig scratchteknik utan blandar tusentals olika bitar till ett rikt ljudkollage. Spelningarna har därför mer formen av konserter än vanliga dj-sets.

Liksom Den Sorte Skole arbetar Dark Matters med samplingsteknik. Konstgruppen hämtar material och inspiration från östeuropeisk stop motion- och animationsfilm från 1960- och 70-talet. Publiken kan med andra ord förvänta sig en extraordinär upplevelse både ljudmässigt och visuellt.

Den Sorte Skole har spelat i både Danmark och Europa. Man har uppträtt på festivaler som Roskilde och Transmusicales, gjort sex utsålda framträdanden med The Royal Danish Playhouse (Skuespilhuset), turnerat med Trentemøller och gjort flera soloturnéer i bland annat Tyskland, Kroatien och Polen

Mer info om konserten, här.


Sagt om ”Indians & Cowboys”

Indians & Cowboys brilliantly continues in the globalized veins of Den Sorte Skole” (Le Monde, Frankrike)
“Indians & Cowboys is astonishing”
(LA Times, USA)
“This record is truly like no other released in 2015
” (Outlet Mag, Australien)
“A musical Tower of Babel”
(Hypersonica, 9 av 10, Spanien)
“A glimpse into the cultural microcosm of a global heritage” (10 av 10 i Spill Magazine, Kanada)


Fakta

Vad: Den Sorte Skole & Dark Matters
Var: Kuben i Malmö Live
När: Den 30 april, kl 19.00

Kontakt

Anna Storåkers, programproducent, Malmö Live, anna.storakers@malmolive.se
Adrian Hörnquist, kommunikatör, Malmö Live, 0708-30 63 06, adrian.hornquist@malmolive.se

Ämnen

Regioner



Om Malmö Live Konserthus

På Malmös bästa läge öppnade Malmö Live den 2 maj 2015 - stadens nya mötesplats med konserthus, kongressanläggning och hotell, där musiken är navet. Malmö Live Konserthus är verksamheten i det nya konserthuset med uppdrag att ytterligare profilera Malmö som musikstad och göra Malmö Live till ett offentligt rum och en mötesplats med angelägna, underhållande och tankeväckande program. I Malmö Live Konserthus ingår även Malmö SymfoniOrkester. Program finns på malmolive.se

Den 28-30 augusti 2015 öppnade konsertsalarna för publik och den första konsertsäsongen inleddes med en stor premiärhelg.

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats