Gå direkt till innehåll
Iiris Viljanen samtalar om sin musik och spelar i Kuben på Malmö Live den 6 maj. Foto: Tom Jerry Boman
Iiris Viljanen samtalar om sin musik och spelar i Kuben på Malmö Live den 6 maj. Foto: Tom Jerry Boman

Pressmeddelande -

Unik helkväll med Iiris Viljanen på Malmö Live

Iiris Viljanen är en av de mest kritikerrosade popartisterna i Sverige just nu. Den 6 maj sätts hennes konstnärskap i centrum med samtal och konsert i Kuben på Malmö Live. Biljetter till kvällen släpps i dag, kl 12 på malmolive.se.

Iiris Viljanen var tidigare ena halvan av hyllade indieduon Vasas flora och fauna. Under det senaste året har den 28-åriga finlandssvenskan blommat ut som soloartist med ett tonläge som är lika lågmält som explosivt. Nyligen agerade hon förband till Emil Jensen i en bejublad spelning i konsertsalen på Malmö Live. Nu vill vi uppmärksamma henne genom att frossa i hennes musik, texter och tankar.

Helkvällen kommer att bestå av två konsertakter. Den ena akten har fokus på pianoskivan ”Kiss Me, Stupid & 7 more solo piano pieces” och den andra akten bygger på senaste albumet ”Mercedes”. Det blir även samtal med Iiris Viljanen om hennes skapande och textförfattande samt att musikern Karl Jonas Winqvist, som står bakom skivbolaget Sing a song fighter, dj:ar.

Iiris Viljanen inledde sin solokarriär för drygt ett år sedan med några få utsålda spelningar i litet format. Därefter släppte hon singeln ”Årstavikens strand”. Låten är popbetonad rap på finlandssvenska med poesi i världsklass och hyllades av såväl skribenter som lyssnare. Den instrumentala pianoskivan ”Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces” följde och nådde ut med sin känsliga ljudbild och minimalism. I oktober kom så debutalbumet ”Mercedes” på Iiris egna skivbolag Voi Elämä! En skiva med en popfantasi och ett socialrealistiskt berättande som landet saknat och som mottagits varmt av kritikerna.

– Det här är en skiva om djur, svenska män och mörka platser. Om tio år i Sverige. Det blev österbottnisk rap och mycket klaviaturer bland annat. Skivan heter "Mercedes", till minne av en katt som föddes i en bastrumma på min konfirmationsdag, säger Iiris Viljanen om albumet.

Den här helkvällen blir förhoppningsvis magisk, händer bara en enda gång. Det är inget turnéstopp i den klassiska bemärkelsen utan något fördjupat och unikt.

Biljetter och mer info, här.


Sagt om ”Mercedes”

"'Mercedes' är ljudet av ett hjärta som måste tömmas: på upplevelser som vänts till besvikelser och sakta förvandlats till erfarenheter, fyllt av rader man vill anteckna och kanske, kanske själv hade kunnat formulera – om man bara hade sinnesnärvaron eller modet att säga dem till den som mest behöver höra dem innan det är för sent."
Andres Lokko, SvD

"Ögonblicksbilder ur en sällan skådad tillvaro"
Nils Hansson, DN

"Varje låt är som en liten novellpärla"
P1 Sveriges Radio


Sagt om ”
Kiss Me, Stupid & 7 more solo piano pieces”

”…helt enastående. När kommer det mer?”Johanna Karlsson, NWT

”…denna inspelning vilar tryggt på Viljanens vackra och svävande pianospel. Det är som att lyssna till naturen.” Daniel Andersson, HYMN

Fakta

Vad: En helkväll med Iiris Viljanen
Var: Kuben och Kuben, foajé, Malmö Live
När: Den 6 maj, kl 19.00


Kontakt

Anna Storåkers, programproducent, Malmö Live, anna.storakers@malmolive.se, 0733-903 679

Adrian Hörnquist, kommunikatör, Malmö Live, adrian.hornquist@malmolive.se, 0708-306 306

Ämnen

Kategorier

Regioner



Om Malmö Live Konserthus

På Malmös bästa läge öppnade Malmö Live den 2 maj 2015 - stadens nya mötesplats med konserthus, kongressanläggning och hotell, där musiken är navet. Malmö Live Konserthus är verksamheten i det nya konserthuset med uppdrag att ytterligare profilera Malmö som musikstad och göra Malmö Live till ett offentligt rum och en mötesplats med angelägna, underhållande och tankeväckande program. I Malmö Live Konserthus ingår även Malmö SymfoniOrkester. Program finns på malmolive.se

Den 28-30 augusti 2015 öppnade konsertsalarna för publik och den första konsertsäsongen inleddes med en stor premiärhelg.

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats