Gå direkt till innehåll
Världstenoren Juan Diego Flórez möter Malmö SymfoniOrkester, lördag 7 oktober, Malmö Live Konserthus
Världstenoren Juan Diego Flórez möter Malmö SymfoniOrkester, lördag 7 oktober, Malmö Live Konserthus

Pressmeddelande -

Två stjärnbesök väntar MSO-publiken i veckan – sopranen Lisa Larsson och tenoren Juan Diego Flórez

Konserter med vår svenska världssopran Lisa Larsson och den peruanske stjärntenoren Juan Diego Flórez har Malmö SymfoniOrkesters publik att se fram emot denna första oktobervecka. Dessförinnan även en konsert i serien ”Det mest gripande jag har hört”.

”Det mest gripande jag har hört” är en vacker och intim kammarmusikserie med cafésittning i Kuben där publiken har möjlighet att komma riktigt nära MSO:s musiker. Varje program framförs och är utvalt av musiker i orkestern. Under konserten på tisdag den 3 oktober får vi höra Schumanns Pianotrio i g-moll och BrahmsPianotrio i H-dur framfört av Rhona Duncan, violin, Annette Helmers, cello och Andreas Ronge, piano.

På torsdag den 5 oktober sjunger på nytt den svenska världssopranen Lisa Larsson på Malmö Live Konserthus scen, denna gång för en konsert tillsammans med MSO:s klarinettist Carl-Johan Stjernström och den franske pianisten Alain Jacquon. Ett varierat och välbalanserat program presenteras, uppbyggt kring Franz Schuberts trio Der Hirt auf dem Felsen (Herden på klippan) i kombination med bland annat Bernsteins sällan spelade sonat för klarinett och piano, Spohrs Sex tyska lieder, en kort trio av Martinsson samt Nazareths pianostycken i tangostil. Konserten introduceras av musikprofessor Rolf Martinsson på Kanalscenen kl 18.00 och efter konserten bjuder trion på After Concert med ett urval avSchubert-lieder, även det på Kanalscenen.

På lördag den 7 oktober är det så dags för det efterlängtade mötet mellan den karismatiske stjärntenoren Juan Diego Flórez och Malmö SymfoniOrkester, för kvällen under ledning av amerikanske dirigenten Christopher Franklin. Världens ledande operahus och orkestrar står i kö för att engagera den peruanske bel canto-tenoren Flórez och nu kan konsertbesökare från när och fjärran se fram emot konserten tillsammans med MSO på Malmö Live Konserthus. Lördagskvällen program innehåller flera av tenorrepertoarens klassiska pärlor, så som Cimarosas Uvertyr till Det hemliga äktenskapet, Mozarts Uvertyr till Enleveringen ur Seraljen, Rossinis Ecco och Ridente in cielo ur Barberaren i Sevilla och Puccinis Che gelida manina. Och många fler!


Fakta om konserter och medverkande

Det mest gripande jag har hört
När och var: Tisdag 3 okt kl 19.00, Kuben, Malmö Live Konserthus.
Medverkande: Annette Helmers, cello, Andreas Ronge, piano och Rhona Duncan, violin.

Annette Helmers
Annette Helmers, cello, är alternerande stämledare i Malmö SymfoniOrkester sedan 1992 och aktiv kammarmusiker i olika projekt varje säsong. Hon undervisar också i cello på Malmö latinskola och var tidigare lärare och artist vid Narniafestivalen i Italien 2012-2016.Hon är utbildad vid Konservatorielinjen på Kommunala Musikskolan följt av högskolestudier i Freiburg och Düsseldorf för Henkel och Goritzki.

Andreas Ronge
Pianisten Andreas Ronge har studerat i Salzburg för Hans Leygraf och sedan för Laszlo Simon i Berlin och Stockholm. År 1994 tog han solistdiplom vid Royal Academy of Music i London och året därpå även diplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han bildade en pianotrio tillsammans med violinisten Rhona Duncan i London och de flyttade till Malmö 1996.

Rhona Duncan
Violinisten Rhona Duncan, som föddes i Skottland, har studerat på Chethams School of Music i Manchester och på Royal Academy of Music i London. Efter fem år i London tog hon solistdiplom och en masterexamen i musikhistoria och analys vid London University. År 1996 fick Duncan tillsvidaretjänst som försteviolinist i Malmö SymfoniOrkester. Hon undervisar också i violin på Malmö latinskola.

Herden på klippan
När och var: Torsdag 4 oktober kl 19.00, Konsertsalen, Malmö Live Konserthus.
After Concert, Kanalscenen (fri entré).
Medverkande: Lisa Larsson, sopran, Carl-Johan Stjernström, klarinett och bassetthorn samt Alain Jacquon, piano.

Lisa Larsson
Lisa Larsson, sopran, inledde sångkarriären vid Zürichoperan i samarbete med dirigenter som Nikolaus Harnoncourt och Franz Welser-Möst. Därpå följde debuten vid La Scala i Milano i Mozarts Trollflöjtenunder ledning av Riccardo Muti. På kort tid blev Larsson ett aktat och efterfrågat namn i operavärlden, speciellt i Mozart-roller, i ledande operahus som Teatro La Fenice, Bayerische Staatsoper, Salzburger Festspiele, Lucerne Festival, Glyndebourne och Festival d’Aix-en-Provence. Hon är en mångsidig konsertsångerska och hennes samarbeten inkluderar dirigenter som Claudio Abbado, Sir Colin Davis och Daniel Harding samt orkestrar som Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Tonhalle-Orchester Zürich och hr-Sinfonieorchester.

Alain Jacquon
Till vardags är pianisten Alain Jacquon rektor för det välrenommerade Conservatoire de Lyon men han har också en internationell karriär som pianosolist, dirigent och kammarmusiker och har framträtt med ledande orkestrar som Orchestre philharmonique de Radio France och Kiev Radio-TV Orchestra. Jacquon har även gästspelat på internationella festivalscener som Yokohama Piano Festival i Japan, Festival Chopin á Paris i Frankrike och Newport Music Festival i USA. Jacquons diskografi är prisbelönt med utmärkelser som “Grand Prix Academie du disque Charles Cros” 1997 och “Diapason d’Or” 1998. Han verkar även som pedagog med en lång rad mästarklasser i Europa, USA och Korea.

Carl-Johan Stjernström
Stjernström är klarinettist i MSO och bas-klarinettlärare vid Musikhögskolan i Malmö samt klarinettlärare på Malmö latinskola. Han framträder regelbundet som solist och kammarmusiker i Europa och USA. Sedan några år samarbetar Stjernström med franske pianosolisten Alain Jacquon, som han har gjort flera konserter tillsammans med. Våren 2019 framträder Stjernström som solist med MSO i Geoffrey Gordons bas-klarinettkonsert Prometheus,vilket blir Sverigepremiär. Verket är en sambeställning mellan Malmö SymfoniOrkester och Philharmonia Orchestra, London.


Juan Diego Flórez möter Malmö SymfoniOrkester

När och var: Lördag 7 oktober kl 19, Konsertsalen, Malmö Live Konserthus.
Medverkande: Malmö SymfoniOrkester, Christopher Franklin, dirigent och Juan Diego Flórez, tenor.

Juan Diego Flórez
Den peruanske tenoren Juan Diego Flórez är efterfrågad av operahus världen över. Flórez föddes i Lima 1973. Fadern var sångare vilket säkert inspirerade Flórez att tidigt börja sjunga och han antogs så småningom till Perus Nationella Musikkonservatorium. Studier i USA ledde till de första operarollerna. Hans virtuosa bel canto har vunnit framgångar sedan genombrottet 1996.Av en händelse befann han sig då i Pesaro i Italien för att repetera inför ett framtida operaprojekt. Med några få dagars varsel erbjöds han ersätta huvudpersonen i stadens stora operafestivalproduktion. Succén var ett faktum och det blev en lysande start på karriären. Idag har han 44 operor på sin repertoar och har samarbetat med mängder av namnkunniga dirigenter och erhållit många priser. Även hans CD-skivor är prisbelönta och sedan 2016 är han exklusiv artist för Sony.

Christopher Franklin
Amerikanen Christopher Franklins karriär tog fart i Italien där han dirigerade vid flera stora operahus och festivaler och han har sedan dess haft stor framgång i landet. Franklin är hemmastadd både på konsert- och operascenerna och har framträtt i de ledande konsert- och operahusen världen över i samarbete med många världssolister. Under åren har samarbetet med den berömde tenoren Juan Diego Flórez etablerats och de har framträtt tillsammans vid en lång rad konsertturnéer världen över. Franklin som studerat dirigering för bland andra Robert Spano och Seiji Ozawa, har en bred operarepertoar och har erhållit många priser och stipendier för sitt dirigentskap.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Malmö Live Konserthus

Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB, ett helägt dotterbolag till Malmö stad. Bolaget profilerar konserthuset och Malmö som musikstad genom att utveckla och komplettera musiklivet både i staden och i regionen. I verksamheten ingår Malmö SymfoniOrkester, arrangemang och konsert, mötesplatsen samt kulturpolitiskt program. Med ett nittiotal musiker från olika delar av världen, tillsammans med en utvecklad konsert- och kulturverksamhet är Malmö Live Konserthus en plats att mötas gränsöverskridande genom musiken.

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats