Gå direkt till innehåll
Sopranen Sarah Shafer medverkar i konserten "Rysk romantik" med Malmö SymfoniOrkester, torsd 19 okt.
Sopranen Sarah Shafer medverkar i konserten "Rysk romantik" med Malmö SymfoniOrkester, torsd 19 okt.

Pressmeddelande -

Rysk romantik med Rachmaninov, Britten och Barber - och amerikansk sopranglans

Rysk romantik står på programmet för denna veckas konsert med Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live Konserthus, torsdag 19 oktober kl 19. Det blir verk av såväl Rachmaninov som Britten och Barber.

Mitt under 1930-talet, när den musikaliska modernismen vuxit sig stark i Europa genom Schönberg, Stravinskij, Berg och Webern, befäste Rachmaninov sitt romantiska tonspråk i tredje symfonin. Det kan nästan uppfattas som en protest mot den nya musiken, men snarare skrevs symfonin av kärlek till den musikaliska stil som han brann för och inom vilken han skrev så många älskade verk. Brittens och Barbers verk skiljer sig markant från Rachmaninovs, trots att alla skrevs vid ungefär samma tidpunkt. Verken är komponerade 1935–1947 och omringar andra världskriget som naturligtvis påverkade tonsättarna på olika sätt i deras skapande. Benjamin Britten komponerade sitt rekviem i England, Samuel Barber sitt vokalverk i USA och Sergej Rachmaninov sin symfoni i Schweiz.

Under konserten gör amerikanska sopranen Sarah Shafer Malmö-debut med Barbers Knoxville: Summer of 1915. Sarah Shafer har prisats för sin lysande röst, sina uttrycksfulla tolkningar och sin konstnärliga mognad. Säsongen 2016-2017 innebar flera operaroller för Shafer, bland andra Leïla i Pärlfiskarna vid Tulsa Opera och Zerlina i Don Giovanni vid San Francisco Opera, vid sidan av konsertframträdanden i bland annat Carnegie Hall och flera uruppföranden av nyskrivna operor. Under innevarande säsong debuterar Shafer vid Metropolitan Opera i New York i rollen som Azema i Rossinis opera Serimamide. Shafer är också en mycket aktiv konsert- och kammarmusiksångerska och en återkommande gäst i många ledande konserthus.

Dirigent för kvällen är engelsmannen John Wilson, även arrangör och musikvetare. Hans framgångsrika studier vid Royal College of Music belönades med ett prestigefyllt pris. Wilson har gjort stora insatser för att restaurera filmmusikpartitur och har mödosamt återskapat många förstörda originalpartitur från Hollywood-filmer. Han dirigerade en BBC Proms-konsert 2007 där hans egen orkester, John Wilson Orchestra, hyllade filmmusiken. Detta kom att upprepas i olika versioner under flera år. På senare tid har Wilson ägnat sig åt orkester- och operadirigering och bland annat lett i det första brittiska uppförandet av Turnages trumpetkonsert Håkan till Håkan Hardenberger.


Från kl 18.00 blir det konsertintroduktion med Bo Håkansson och efter konserten bjuder MSO-cellisten Samuli Örnströmer på After Concert kl 21.00. Båda desssa program har fri entré och äger rum på Kanalscenen.

Vad: Rysk romantik med Malmö SymfoniOrkester
När: Torsdag 19 oktober kl 19
Var: Malmö Live Konserthus, Konsertsalen

Program:
Britten: Sinfonia da Requiem
Barber: Knoxville: Summer of 1915
PAUS
Rachmaninov: Symfoni nr 3

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
John Wilson, dirigent
Sarah Shafer, sopran

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner



Om Malmö Live Konserthus

 Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB, ett helägt dotterbolag till Malmö stad. Bolaget profilerar konserthuset och Malmö som musikstad genom att utveckla och komplettera musiklivet både i staden och i regionen. I verksamheten ingår Malmö SymfoniOrkester, arrangemang och konsert, mötesplatsen samt kulturpolitiskt program. Med ett nittiotal musiker från olika delar av världen, tillsammans med en utvecklad konsert- och kulturverksamhet är Malmö Live Konserthus en plats att mötas gränsöverskridande genom musiken.

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats