Gå direkt till innehåll
Festivalen DREAM Music fokuserar på musikformen drone och äger rum den 14 oktober på Malmö Live Konserthus.
Festivalen DREAM Music fokuserar på musikformen drone och äger rum den 14 oktober på Malmö Live Konserthus.

Pressmeddelande -

Nathan Larson (US) konstnärlig ledare för ny festival på Malmö Live Konserthus i höst. Nytt tema kring stillhet

DREAM Music blir en tolv timmars festival på Malmö Live Konserthus som speglar dagens övergång till natt. Konstnärlig ledare är musikern och kompositören Nathan Larson, som bland annat har gjort filmmusik till Oscarsbelönade Boys Don’t Cry och Lilja 4-ever, och spelar i bandet A Camp.

– Nathan Larson är en intressant kulturpersonlighet som vi länge velat arbeta med. Han har stort musikkunnande och ett kontaktnät som sträcker sig långt utanför vårt lands gränser. Dessutom skriver han böcker och driver den egna podcasten Tonedeaf, som bland annat tar upp frågor kring kön och ras, säger Karin Karlsson, programchef på Malmö Live Konserthus.

DREAM Music kommer att kretsa kring genren drone, en musikform som bygger på en ihållande, hypnotisk ton som kanaliserar något kraftfullt och översinnligt. Genren är gränsöverskridande och förekommer inom allt från metal och experimentell rock till pop och elektronisk och symfonisk musik.

Flera namnkunniga artister är redan klara. Till exempel Stephen O'Malley (frontfigur i amerikanska Sunn O)))), svenska guldbaggebelönade Matti Bye, Los Angeles-baserade electronicaartisten Julianna Barwick och Melissa Auf der Maur (US), som bland annat spelat med Hole och The Smashing Pumpkins. Malmö SymfoniOrkester och Malmö Live Vokalensemble inleder festivalen i konsertsalen med musik av Arvo Pärt.

DREAM Music har fått ett positivt mottagande i dronevärlden. Därför vill Melissa Auf der Maur och nederländska festivaltungviktaren Le Guess Who?, vara med och programsätta innehållet tillsammans med Nathan Larson.

– Dronemusik har haft en djup inverkan på mitt liv och har varit ett viktigt stöd under mörka perioder, både på ett välgörande och renande sätt. Musiken är ett användbart verktyg för mig under meditationer och som ett sätt att kunna sova bra. Jag är så glad att få vara med och ta denna musikform, framför allt livedelen av den, till en bredare publik på Malmö Live. Om lyssnarna är öppna för den så är de positiva effekterna många och bestående, säger Nathan Larson.

Morgonkonserter under hösten i (PAUS)

DREAM Music ingår i det nya konceptet (PAUS) som startar i höst. Upplevelserna kommer att ha olika format, vara på olika platser i huset och ibland på udda tider. Ofta med fri entré. (PAUS) ska vara ett enkelt avbrott från den moderna människans stressade tillvaro, ett utrymme för stillhet, eftertanke och återhämtning.

Program (PAUS) hösten 2017 – ej fullständigt

-Nathan Larson med Vindla String Quartet, konsertsalen, Malmö Live, 20 september, kl 8.15 (fri entré).

- Konsert med Martin Hederos och illustratören Jesper Waldersten, en "dagboksskiva" som kurerats av Sofia Karlsson. Jesper Waldersten kommer att illustrera Martins pianospel live. ”Det kommer bli mörkt. Det kommer bli ljuvligt.”, säger de själva, Kuben, Malmö Live, 10 oktober, kl 19.30.

-Hyewon Lim, violinist i Malmö SymfoniOrkester, och Radoslaw Kurek, piano, program: Spiegel im spiegel och Fratres av Arvo Pärt, konsertsalen, Malmö Live, 11 oktober, kl 8.15 (fri entré).

-Lunchpaus, lyssna på fågeln Rödhaken, Jalle Lorensson, fågelexpert, medlem i Wilmer X och Malmö Kulturskolas chef, spelar upp ljud från den vackraste fågelsång han vet, konsertsalen, Malmö Live, 12 oktober, kl 12.00 (fri entré)

-Samuli Örnströmer, cellist i Malmö SymfoniOrkester, program: Svit för solocello nr 3 av Bach, konsertsalen, Malmö Live, 15 november, kl 8.15 (fri entré).


Fakta DREAM Music
Vad: Dronebaserad tolvtimmarsfestival på Malmö Live
Med: Malmö SymfoniOrkester och Malmö Live Vokalensemble som framför Arvo Pärt, Nathan Larson, Julianna Barwick, Melissa Auf der Maur, Matti Bye och Stephen O'Malley (Sunn O))))
Var: Konsertsalen och Kuben, Malmö Live
När: 14 oktober, kl 14.00-02.00

Biljetterna till DREAM Music och konserten med Martin Hederos & Jesper Waldersten släpps tisdag den 4 april kl 10 på malmolive.se.

Info om DREAM Music här.

Info om Martin Hederos & Jesper Waldersten här.

Biljetter till MSO:s konsert med musik av Arvo Pärt släpps den 19 maj. De ingår inte i festivalbiljetten för DREAM Music. DREAM Music är en del av (PAUS), och fullständigt program presenteras under våren.

Kontakt

Adrian Hörnquist, kommunikatör Malmö Live, adrian.hornquist@malmolive.se, 0708-306306

Karin Karlsson, programchef Malmö Live Konserthus, karin.karlsson@malmolive.se, 0709-341394

Ämnen

Kategorier

Regioner



Om Malmö Live Konserthus

Den 1 januari 2015 ombildades det av Malmö stad helägda bolaget Malmö SymfoniOrkester AB till Malmö Live Konserthus AB. Bolaget profilerar konserthuset i Malmö Live och Malmö som musikstad genom att utveckla och komplettera musiklivet både i staden och i regionen. Utbudet av aktiviteter och program ska tillsammans med lokalernas tillgänglighet göra Malmö Live till en öppen och attraktiv mötesplats för alla. Med toppmodern teknik och akustik i världsklass arbetar vi med rum och scener som är meriterande att beträda och unika att besöka.Verksamheten vilar på fyra delar, MalmöSymfoniOrkester, Arrangemang, Kulturpolitiskt utbud och Mötesplats. Program finns på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats