Gå direkt till innehåll
Håkan Hardenberger och Malmö SymfoniOrkester på sommarturné till Klosters Music Festival i Schweiz

Pressmeddelande -

Håkan Hardenberger och Malmö SymfoniOrkester på sommarturné till Klosters Music Festival i Schweiz

I augusti inleder Malmö SymfoniOrkester och Håkan Hardenberger säsongen med en turné till Klosters Music Festival i de schweiziska alperna. Hardenberger är förutom dirigent också solist i Haydns, Hummels, Börtz och Vivaldis trumpetkonserter. På fredagens program står även spännande musik av Brett Dean, en av de ledande tonsättarna i sin generation.

Klosters Music Festivals konstnärligt ansvarige David Whelton, hörde Malmö SymfoniOrkester vid invigningskonserten av Malmö Live i augusti 2015. Whelton, tidigare Managing Director för Philharmonia Orchestra sedan 30 år, har arbetat tillsammans med MSOs programchef Per Hedberg i många år i London. Håkan Hardenberger var redan inbjuden som festivalens Artist in Residence och nu blev även MSO erbjudna möjligheten att komma dit.

– Håkan Hardenberger är Artist in Residence med fantastiska Malmö SymfoniOrkester. Hardenberger, universellt betraktad som den mest framstående trumpetaren i världen, korsar alla musikaliska gränser och kombinerar genrer som klassisk musik, jazz, nutida musik och improvisation. Han har skapat två oslagbara program med en repertoar från barocken till idag, säger David Whelton.

Malmös egen världsstjärna Håkan Hardenberger var väldigt positiv till idén, eftersom han gärna framträder med sin hemmaorkester. Med världen som arbetsfält och med internationellt ledande orkestrar såsom New York Philharmonic, Berliner Philharmoniker och London Symphony Orchestra som musikaliska samarbetspartners, ligger ändå Malmö SymfoniOrkester honom varmt om hjärtat.

– Jag lärde först känna orkestern som 8-årig elev till trumpetaren Bo Nilsson och fick då mina första upplevelser av en symfoniorkesters klangvärld. Vid 20 debuterade jag som solist med orkestern och vi har sedan dess regelbundet konserterat, turnerat och spelat in skivor tillsammans.

Vid den andra konserten, på lördagen, presenterar Malmö SymfoniOrkester ett varierat program med två skånska tonsättarnamn på internationell export: Lars-Erik Larsson och Daniel Börtz, vars trumpetkonsert är komponerad för Hardenberger. Dirigent i Börtz verk är MSOs Samuli Örnströmer. I Vivaldis Konsert för 2 trumpeter är även MSOs solotrumpetare Gustav Melander solist. Larssons romantiska och populära Pastoralsvit skapar en fin stilistisk variation i ett spännande program, där musik av Stravinskij kompletterar klangbilden.

Läs mer om Klosters Music Festival på klostersmusicfestival.ch

Mer info här (http://malmolive.se/program/mso-pa-klosters-music-festival-i-schweiz)


”Att beskriva mitt förhållande till MSO som långt och kärleksfullt är väl snarast en underdrift. I orkestern finns vänner, forna elever och andra yngre musiker vars utveckling jag får nöjet att följa framöver”. Håkan Hardenberger


PROGRAM

FRE 4 AUG kl. 19.00

Haydn Trumpetkonsert

Beethoven/Dean Adagio molto e mesto

Dean Testament — Music for orchestra

Hummel Trumpetkonsert

Beethoven Svit ur Prometheus skapelser

Håkan Hardenberger, dirigent/trumpet

Malmö SymfoniOrkester


LÖR 5 AUG kl. 20.00

Honegger Pastorale d’été

Börtz Trumpetkonsert — Sånger och danser

Larsson Pastoralsvit

Vivaldi Konsert för 2 trumpeter

Stravinskij Pulcinellasvit

Håkan Hardenberger, dirigent/trumpet

Samuli Örnströmer, dirigent (Börtz)

Gustav Melander, trumpet (Vivaldi)

Malmö SymfoniOrkester


Scen Festival Hall, Klosters


Till redaktionen

Journalister och fotografer är varmt välkomna att bevaka festivalen på plats i Klosters i Schweiz.
För mer information vänligen kontakta Barbara Chomos, Media Coordinator, +44 07700711982, 
mediarelations@klostersmusicfestival.ch


Kontakt Malmö SymfoniOrkester / Malmö Live Konserthus

Marina Jackler, kommunikatör Malmö SymfoniOrkester, 0723-53 37 88, marina.jackler@malmolive.se

Anna-Maria Havskogen, kommunikationschef Malmö Live Konserthus, 0705-69 70 12,
anna-maria.havskogen@malmolive.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner



Om Malmö Live Konserthus

Malmö Live med Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB, ett helägt dotterbolag till Malmö stad. Bolaget profilerar konserthuset och Malmö som musikstad genom att utveckla och komplettera musiklivet både i staden och i regionen. I verksamheten ingår Malmö SymfoniOrkester, arrangemang och konsert, mötesplatsen samt kulturpolitiskt program. Med ett nittiotal musiker från olika delar av världen, tillsammans med en utvecklad konsert- och kulturverksamhet är Malmö Live Konserthus en plats att mötas gränsöverskridande genom musiken.

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats

Relaterat innehåll