Gå direkt till innehåll
Robert Trevino klar som ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino klar som ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester

Pressmeddelande -

Eftertraktade stjärndirigenten Robert Trevino klar som ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester

Det blir den amerikanske stjärndirigenten Robert Trevino som från och med hösten 2019 blir Malmö SymfoniOrkesters nye chefsdirigent. Den talangfulle och mycket efterfrågade Trevino är sedan 2017 Music Director för Basque National Orchestra och samarbetar regelbundet med orkestrar som London Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, The Cleveland Orchestra, Vienna Symphony, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Münchner Philharmoniker, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, St. Petersburg Philharmonic Orchestra med flera andra.

Den nu 34-årige Robert Trevino ledde sin första konsert blott 16 år gammal. Hans stora internationella genombrott kom i december 2013 när han med kort varsel fick hoppa in och leda Verdi's Don Carlo vid Bolsjojteatern i Moskva. Publiken var euforisk, recensionerna lysande och det gav honom flera nya engagemang med ledande orkestrar världen över.

Robert Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival And School där han tilldelades James Conlonpriset för ”excellence in conducting”. 2011 inbjöds Trevino att vara Seiji Ozawa Conducting Fellow på Tanglewood Music Festival. Trevino har också studerat med Michael Tilson Thomas vid New World Symphony. Åren 2009-2011 var Trevino associerad dirigent/biträdande ledare vid New York City Opera på Lincoln Center och hade därefter samma position vid Cincinnati Symphony Orchestra 2011-2015.

- Det känns fantastiskt att vi lyckats knyta till oss Robert Trevino som vår nästa chefsdirigent. Trevino har gjort en snabb karriär och återinbjuds regelbundet till andra världsorkestrar, till vilka Malmö SymfoniOrkester tillhör, säger programchef Per Hedberg om utnämningen.

- Detta är riktigt roligt, och jag ser väldigt mycket fram emot vårt samarbete. Han är precis den dirigent vi behöver just nu för att utvecklas vidare, säger Marika Fältskog, förste konsertmästare i MSO.

- Jag är otroligt glad att vi engagerat Robert Trevino. Han är en dirigent som ytterligare kommer att kunna höja MSO:s konstnärliga kvalité och som har kapacitet att förstå Malmös utmaningar och arbeta för att musiken ska nå ut till ännu fler, säger Jesper Larsson, konserthuschef och VD för Malmö Live Konserthus.


Malmö SymfoniOrkesters säsong 2018-19 som står för dörren blir således nuvarande chefsdirigent Marc Soustrots sista som just chefsdirigent, en post han tillträdde 2011. Finalsäsongen kommer att i maj 2019 avslutas med en galakonsert till Soustrots ära, men säkerligen återkommer han som gästdirigent i framtiden. Soustrot är en välsedd gästdirigent i Skandinavien och är sedan 2015 även chefsdirigent för Aarhus symfoniorkester.

- MSO har med Marc Soustrot haft en fantastisk utveckling de senaste åren och befinner sig på en hög internationell nivå. Det känns mycket bra och helt rätt att Robert Trevino med sitt stora konstnärsskap, nu är den som tillsammans med orkestern ska fortsätta det arbetet, uttrycker orkesterchef Björn Lovén.

Hösten 2017 framförde MSO under Robert Trevinos ledning Mahlers Symfoni nr 7 och redan denna höst återkommer han till Malmö och Malmö Live för att tillsammans med MSO framföra mäktiga Verdis Requiem torsdagen den 1 och fredagen den 2 november.

I en kommentar till sin utnämning säger Robert Trevino:

- Att utses till Malmö SymfoniOrkesters nästa chefsdirigent är en stor ära. Det är också ett unikt ansvar och en möjlighet att leda denna exceptionella grupp musiker under en väldigt viktig tid i deras historia.

- När jag först arbetade med musikerna i MSO slogs jag omedelbart av den iver med vilken de gräver djupare in i musiken, med uppriktighet och kärlek, men också av deras uppmärksamhet för varandra som artister och kollegor. För mig klickade det omedelbart. Med MSO, Malmö Live och Malmö har jag hittat en plats och en tid där musiken är vital och relevant. Att få vara en del i att hjälpa den här orkestern att definiera sin plats i en stad under snabb utveckling är en möjlighet som bara kommer en gång i livet. Jag älskar MSO och hoppas att vi under min tid här kan få en större del av världen att inse att de också borde älska dem.

- Malmö utvecklas fort, är alltmer mångsidig och växer mer än någonsin. Jag hoppas att jag, MSO och malmöborna kan komma varandra närmre genom musiken. Med Malmö Lives fantastiska konsertsal som vårt hem kommer jag och MSO att öppna våra dörrar ytterligare och resa längre för att flytta fram positionerna för klassisk musik i staden och regionen.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar vänligen kontakta

Malmö Live Konserthus: 
Anna-Maria Havskogen, Head of Communications  
+46 (0) 705 69 70 12, anna-maria.havskogen@malmolive.se

MSO:
Michael Ek, Communications Officer

+46 (0)733 44 51 05, michael.ek@malmolive.se

Robert Trevino:
James Inverne Music Consultancy
+44 (0)207 993 6615 (UK office)
+44 (0)7870 203181 (UK mobile), james@jamesinvernemusic.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om MSO
Malmö SymfoniOrkester håller med sina 90 yrkesmusiker från 17 olika länder en hög internationell nivå. Med en ny konsert varje vecka briljerar de i ett rikt och mångskiftande utbud inför en entusiastisk publik. Internationella operastjärnor som Juan Diego Flórez och Dmitri Hvorostovsky har genomfört bejublade konserter tillsammans med MSO på Malmö Live, och varje säsong innebär även en rad gästspel för MSO inom- och utomlands. Senast i juni genomfördes en hyllad Faust-turné med bl a brittiske operastjärnan Bryn Terfel till Dresden, Amsterdam, Antwerpen och Hamburg. Vid sidan av den symfoniska repertoaren och en rad skivinspelningar, är symfoniorkestern känd för sina cross over-konserter som Joystick och med popartister som Annika Norlin, Entombed, Moto Boy, Jakob Hellman & Eggstone, Ane Brun och i höst med Bob Hund (31 aug) samt Anna Ternheim (30 nov). Nallekonserter och de nya filmkonserterna ”Harry Potter In Concert” är andra stora publikfavoriter.  MSO grundades 1925 och har verkat som renodlad symfoniorkester sedan 1991. Innan dess var uppdraget delat, orkestern verkade både som opera- och symfoniorkester i staden.
Den nya säsongen 2018-2019 öppnar torsdag 6 september. Läs mer på: malmolive.se/MSO

Om Malmö Live Konserthus
Malmö Live Konserthus är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö. Med över 800 konserter och arrangemang om året på 7 olika spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar. Den stora konsertsalen hyllas för sin akustik i världsklass och är hemmaarena för Malmö SymfoniOrkester (MSO). Konserter, utställningar, sing a-long och musikquizer, locals unplugged med 040 Live, fria morgonkonserter, jazzklubb, after work, experimentella musikrummet Okii Nami för barn, och mycket mera – allt ryms på Malmö Live. Konserthuset invigdes i augusti 2015 och drivs av Malmö Live Konserthus AB som är ett helägt dotterbolag till Malmö stad.
Läs mer på malmolive.se

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats