Gå direkt till innehåll
Malmö Live Konserthus VD Jesper Larsson. Foto: Christiaan Dirksen
Malmö Live Konserthus VD Jesper Larsson. Foto: Christiaan Dirksen

Pressmeddelande -

190 000 besökte Malmö Live Konserthus under 2016

600 arrangemang, ett ungdomsnätverk, en vibrerande mötesplats och ett aktivt arbete för barn och unga. Året på Malmö Live Konserthus har varit både innehållsrikt och resulterat i en bredare publik.

– Jag blir stolt över att så många har hittat hit och uppskattar det vi gör. Glädjande är också att mångfalden är stor bland publik och besökare, säger Jesper Larsson, VD Malmö Live Konserthus.

Med drygt 600 arrangemang och en besökssiffra på runt 190 000 människor har det andra året på Malmö Live inneburit att konserthusets alla delar prövats. Besökssiffrorna för Clarion Hotel & Congress (hotell, restauranger och kongress) uppgår till runt 340 000 människor. Därmed har Malmö Live under 2016 besökts av drygt 500 000 personer.

Malmö SymfoniOrkesters framförande av Tjajkovskijs femte symfoni (med publikrekord i konsertsalen), mötena mellan MSO och Jeff Mills, Moto Boy och Entombed samt höstens säsongsinvigning med Carmina Burana under ledning av Marc Soustrot var alla minnesvärda höjdpunkter. Under året fick MSO en ny programchef i Per Hedberg som har till uppgift att utveckla orkestern både i Sverige och internationellt.

Bland konserter och arrangemang stack spelningarna med vokalensemblen The Orlando Consort och r’n’b-trion KING ut. Med kort varsel och genom extra stöd från Kommunstyrelsen bjöds den syriska exilorkestern Syrian Expat Philharmonic Orchestra, SEPO, in. Konserten på Malmö Live var den enda i Norden och en stark manifestation för musikens förenande kraft. Ungdomsnätverket 040 Live bildades och anordnade en rad spännande arrangemang. Den orientaliska dansaftonen #YallaHabibi lockade 300 personer till Kuben och blev en symbol för att Malmö Live Konserthus kan möjliggöra kulturformer utanför sina kärnområden.

Mötesplatsen utvecklades också med arrangemang där många var avgiftsfria. Konsertserien SöndagsLive i samarbete med Musikhögskolan i Malmö och Malmö Latin och musikpedagogisk verksamhet som barnrytmik var välbesökta. Lunchkören har blivit ett populärt arrangemang och har ständigt fyllts på med entusiastiska körsångare.

Det har anordnats många barnarrangemang, som det interaktiva ljudkonstverket KLONK, Barnlördagar och Spökfesten. Samarbetena med Kulturskolan och Barnkulturenheten fortsatte och under sommaren anordnades ett musikkollo för 120 barn.

Den ekonomiska prognosen för 2016 ser ut att sluta i balans mellan intäkter och utgifter. Omsättningen är i dagsläget 170 miljoner kronor och biljettintäkterna utgör runt 13 procent. Under året har Malmö stad beviljat ett extra tillskott i form av ett villkorat aktieägartillskott om 10 miljoner kronor. Av det har runt 3 miljoner kronor använts till särskilda satsningar.

– Nu går vi in i tredje året och kommer att satsa ännu mer på publiken, både vad gäller upplevelsen på plats och att ännu fler ska hitta hit. Vi kommer till exempel att göra en särskild satsning på abonnemangskunder och andra publikgrupper som vi vill fördjupa våra relationer med, säger Jesper Larsson.

Våren 2017 på Malmö Live Konserthus innehåller artister som Blonde Redhead och Band of Horses, Polarpristagaren Evelyn Glennie, en helafton med Jakob Hellman, Eggstone och MSO, Tjajkovskijfestival och London Symphony Orchestra som uppträder med världspianisten Yuja Wang.


Mer info om våren 2017 på Malmö Live, här.


Kontakt

Jesper Larsson, vd och konserthuschef Malmö Live, jesper.larsson@malmolive.se, 0708-24 26 19

Adrian Hörnquist, kommunikatör Malmö Live, adrian.hornquist@malmolive.se, 0708 30 63 06

Ämnen

Kategorier

Regioner



Om Malmö Live Konserthus

På Malmös bästa läge öppnade Malmö Live den 2 maj 2015 - stadens nya mötesplats med konserthus, kongressanläggning och hotell, där musiken är navet. Malmö Live Konserthus är verksamheten i det nya konserthuset med uppdrag att ytterligare profilera Malmö som musikstad och göra Malmö Live till ett offentligt rum och en mötesplats med angelägna, underhållande och tankeväckande program. I Malmö Live Konserthus ingår även Malmö SymfoniOrkester. Program finns på malmolive.se

Den 28-30 augusti 2015 öppnade konsertsalarna för publik och den första konsertsäsongen inleddes med en stor premiärhelg.

Kontakter

Line Breuning

Line Breuning

Presskontakt Publikutvecklingschef +46 70-168 52 77
Lisa Karinsdotter Pålsson

Lisa Karinsdotter Pålsson

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Malmö SymfoniOrkester och det symfoniska utbudet +46 705 08 04 42
Vanessa Edqvist

Vanessa Edqvist

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Utbudet för barn och unga +46 73 681 69 16
Sofia Alsterhag

Sofia Alsterhag

Presskontakt Publikutvecklare/kommunikatör Kultur, musik och mötesplats